Happy New Year 2015!

Assalamualaikum,
2015 is just around the corner. Time flew super fast this year

I hope we’ve learn a lot this year; from success and failures alike. Let’s make new resolutions and stick to them. Let’s working towards having a good ending be one of them

Check this video out. It’s old but the advice is as good as new ūüôā

May we have a blessed year ahead

Advertisements

Duit Isteri VS Duit Suami

Topik MHI hari ini memang menarik, cerita pasal duit! Haha! Siapa tak suka duit kan? Hari ini Ustazah Siti Norbayah gave some tips utk kebahagian rumahtangga. Suami & isteri perlu mempunyai sifat-sifat berikut supaya rumahtangga bahagia.

s-sabar
u-usaha (cth: usaha supaya ekonomi rumahtangga jadi lebih kukuh)
a-amanah (isteri merupakan amanah suami)
m- (errr terlupalah.. memahami kot? :p)
i-ikhlas

i-idaman (jadilah isteri idaman suami)
s-sayang (isteri mana tak sayang suami oiii :D)
t-tolak ansur
e-elakkan (from hurting your spouse’s maruah)
r-rajin
i-istiqamah

Tanggungjawab suami adalah memberi nafkah, isteri hanya membantu. Zaman sekarang majoriti isteri keluar mencari nafkah untuk membantu suami. Awas isteri-isteri sekalian! Jangan terlalu berkorban untuk suami sampai anda sendiri terkorban!

DUIT ISTERI ADALAH HAK MUTLAK ISTERI. Kalau isteri ingin membelanjakan duit gajinya, dia boleh berbuat demikian tanpa meminta izin suami. Akan tetapi, seandainya suami melarang juga di atas sebab seperti pembelian isterinya merupakan suatu pembaziran, isteri wajib mentaati suaminya.

Seandainya isteri membantu meringankan beban suami, suami jgnlah pula mengambil kesempatan di atas kebaikan isteri. Ketahuilah para suami sekalian bahawa bantuan dari isteri itu merupakan satu sedekah. Jangan aniaya isteri dgn memgambil semua wang gajinya demi kepentingan sendiri. Seandainya anda rasa ekonomi rumahtangga tidak kukuh, anda haruslah berusaha dgn lebih gigih, bukan menganiaya isteri.

Banyak rumahtangga berantakan kerana duit. Mungkin kerana suami tidak mampu utk memenuhi kehendak isteri yg kuat berbelanja, mungkin juga kerana isteri rasa tertekan kerana most of her salary dihabiskan utk keluarga, tidak ada utk dirinya sendiri. Perkara seperti ini boleh dielakkan dengan berkomunikasi melalui perbincangan. Perkara “duit” perlu dibincangkan pada awal-awal perkahwinan. Kalau diikutkan, sepatutnya contribution suami adalah 100% tetapi oleh kerana kos sara hidup tinggi di bandar, isteri boleh contribute 30% dari gajinya utk keluarga, ataupun suami contribute as much as 70%, isteri 30% from the total of the family expenses. Tolak ansur penting dlm rumahtangga.

Sekian pelajaran rumahtangga bahagia utk hari ini :p

Sehari di Hospital Mata Nasional Tun Hussein Onn

Aku sendiri tak sangka aku akan sampai ke hospital yg aku tak tau lgsg akan kewujudannya. Semuanya bpunca dr mata aku yg merah dan berair, org jawa kata conjunctivitis.. tapi aku disuruh ke sana pergi sana bukan atas sbb tu.. pelik kan?

Bgn Subuh pg td aku rasa mata sblh kiri aku berair teruk, bila ngk cermin kaler dia merah. Hm.. confirm kna cuti ni. Sampai² office aku trus call extention clinic utk wat appointment ngn doctor. Nasib aku baik arini sbb dpt jumpa doc awal² pagi. Sblm² ni klu aku call sure dpt slot lps kol 2. Hmm.. aku dah mula trasa ni petunjuk aku MC arini.

Doc yg aku jumpa sgt baik. Doctor Felsie klu tak slh nama dia. Sambil dia check mata aku smpt kitorg borak². Tak sgka die duduk dkt² area umah aku. Pasni aku g umah dia jela, slamber rock wat appointment direct ngn die hehehe. Slps aku bgtau dia aku dtg sbb sakit mata, dia trus tnya aku pernah try pergi jumpa pakar mata tak. Aku mcm hairan, watpe nk jumpa specialist, aku sakit mata biasa jek. Pastu aku tringat, last visit kat cni sbb sakit mata jugak. Sakit mata tu kat belah kanan. Since dia dah tanya, aku pun tunjuk sakit mata kanan aku yg tak baik sepenuhnya walaupon aku dah habiskan ubat yg doc sblm ni bagi. Selepas berbincang² ke mana specialist yg aku bule pergi, tanpa berlengah lagi dia aturkan pertemuan aku dgn doc dkt Tun Hussein Onn.

Korang tau ‘mata ikan’? Ada benda semacam tu dlm mata kanan aku. Dah setahun aku rasa ada kat mata aku, mmg aku tak amek serius sbb ingatkan mcm ketumbit biasa. Aku pernah pegi clinic, 2x aku diberi ubat titis yg biasa tu so aku ingat tak serius. Aku pergi for the second time masa tu sbb lps balik pulau dlu mata aku gila gatal + mbesar mcm ketumbit, tapi doc kata infection. Mungkinlah kot. Tak mustahil sbb aku keracunan makanan kat sana ūüėÄ

Doktor yg aku jumpa tu namanya Doktor Gayatri. A new experience: try imagine ko pergi buat free eye check kat kedai cermin mata pastu org yg tgh cek tu gunakan jarum syringe korek mata ko. Hoho, saspen siot. Takut sey klu¬≤ jarum tu tercucuk kat biji mata aku! Tapi doc ni sgt expert, tak trasa pon dia¬†kuis ‘ketumbuhan’ tu. Tapi bila kna kat tpt yg ‘degil’,¬†uish.. mmg trasa jarum tu!¬†Doc tu prasan aku thn sakit lalu dia pon berhenti. Lps tu aku diberi antibiotics yg berharga RM17 sebotol! Kecik je, slightly taller from the normal size of ubat titis mata hospital/clinic.

BTW, jgnlah memandai¬≤ guna ubat titis bkn yg doktor prescribe. You can be blind! Serious! A newspaper cutting¬†at the pharmacy explained some eye drops might have steroids (cortisone) which has a tendency to raise eye pressure. There’s a lot of cases where people become blind/half blind because of this. And because of this reason, I am scheduled to see the doctor again in two weeks time to check my eye pressure.

Lagi satu, kalau ko pakai contact lens, tlglah jgn jadi pemalas. Malas nak cuci, malas nak bukak, pakai for long hours. Cuci contact lens dgn betol, jgn la guna yg dah expired pnya.¬†Elakkan dr¬†guna Renu. Jagalah mata dgn baik. The images i saw at the hospital were horrifiying. Gila ngeri! I’m sure you don’t want your beautiful eyes turn into something unimaginable and ugly. Mata nak pakai lama oiii~

Kesimpulannya aku cuti arini ngn esok.. yeay!
Keje yg kna siapkan by this weekend tak siap g.. huwaaaaaa!

*edited on 110806, 2.11pm