Sehari di Hospital Mata Nasional Tun Hussein Onn

Aku sendiri tak sangka aku akan sampai ke hospital yg aku tak tau lgsg akan kewujudannya. Semuanya bpunca dr mata aku yg merah dan berair, org jawa kata conjunctivitis.. tapi aku disuruh ke sana pergi sana bukan atas sbb tu.. pelik kan?

Bgn Subuh pg td aku rasa mata sblh kiri aku berair teruk, bila ngk cermin kaler dia merah. Hm.. confirm kna cuti ni. Sampai² office aku trus call extention clinic utk wat appointment ngn doctor. Nasib aku baik arini sbb dpt jumpa doc awal² pagi. Sblm² ni klu aku call sure dpt slot lps kol 2. Hmm.. aku dah mula trasa ni petunjuk aku MC arini.

Doc yg aku jumpa sgt baik. Doctor Felsie klu tak slh nama dia. Sambil dia check mata aku smpt kitorg borak². Tak sgka die duduk dkt² area umah aku. Pasni aku g umah dia jela, slamber rock wat appointment direct ngn die hehehe. Slps aku bgtau dia aku dtg sbb sakit mata, dia trus tnya aku pernah try pergi jumpa pakar mata tak. Aku mcm hairan, watpe nk jumpa specialist, aku sakit mata biasa jek. Pastu aku tringat, last visit kat cni sbb sakit mata jugak. Sakit mata tu kat belah kanan. Since dia dah tanya, aku pun tunjuk sakit mata kanan aku yg tak baik sepenuhnya walaupon aku dah habiskan ubat yg doc sblm ni bagi. Selepas berbincang² ke mana specialist yg aku bule pergi, tanpa berlengah lagi dia aturkan pertemuan aku dgn doc dkt Tun Hussein Onn.

Korang tau ‘mata ikan’? Ada benda semacam tu dlm mata kanan aku. Dah setahun aku rasa ada kat mata aku, mmg aku tak amek serius sbb ingatkan mcm ketumbit biasa. Aku pernah pegi clinic, 2x aku diberi ubat titis yg biasa tu so aku ingat tak serius. Aku pergi for the second time masa tu sbb lps balik pulau dlu mata aku gila gatal + mbesar mcm ketumbit, tapi doc kata infection. Mungkinlah kot. Tak mustahil sbb aku keracunan makanan kat sana 😀

Doktor yg aku jumpa tu namanya Doktor Gayatri. A new experience: try imagine ko pergi buat free eye check kat kedai cermin mata pastu org yg tgh cek tu gunakan jarum syringe korek mata ko. Hoho, saspen siot. Takut sey klu² jarum tu tercucuk kat biji mata aku! Tapi doc ni sgt expert, tak trasa pon dia kuis ‘ketumbuhan’ tu. Tapi bila kna kat tpt yg ‘degil’, uish.. mmg trasa jarum tu! Doc tu prasan aku thn sakit lalu dia pon berhenti. Lps tu aku diberi antibiotics yg berharga RM17 sebotol! Kecik je, slightly taller from the normal size of ubat titis mata hospital/clinic.

BTW, jgnlah memandai² guna ubat titis bkn yg doktor prescribe. You can be blind! Serious! A newspaper cutting at the pharmacy explained some eye drops might have steroids (cortisone) which has a tendency to raise eye pressure. There’s a lot of cases where people become blind/half blind because of this. And because of this reason, I am scheduled to see the doctor again in two weeks time to check my eye pressure.

Lagi satu, kalau ko pakai contact lens, tlglah jgn jadi pemalas. Malas nak cuci, malas nak bukak, pakai for long hours. Cuci contact lens dgn betol, jgn la guna yg dah expired pnya. Elakkan dr guna Renu. Jagalah mata dgn baik. The images i saw at the hospital were horrifiying. Gila ngeri! I’m sure you don’t want your beautiful eyes turn into something unimaginable and ugly. Mata nak pakai lama oiii~

Kesimpulannya aku cuti arini ngn esok.. yeay!
Keje yg kna siapkan by this weekend tak siap g.. huwaaaaaa!

*edited on 110806, 2.11pm

Advertisements